Godert van der Poel,

CFO Siemens Nederland

Werken vanuit dialoog en vertrouwen

De tijd dat Siemens vooral bekend was door witgoed ligt alweer een tijdje achter ons. Siemens is goed in totaaloplossingen, in infrastructuur. Denk aan bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, treinen, trams. De overheid is daarmee ook onze grootste klant en er is een wederzijdse, sterke afhankelijkheid. Als het aankomt op samenwerken met de overheid dan is die samenwerking gebaseerd op meedenken. Meedenken in brainstorms met gemeenten, meedenken met de Economische Programmaraad Zuidvleugel enzodoor. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Kijk naar het aanbestedingsrecht. Die regelgeving is soms zijn doel voorbijgeschoten en dan is het moeilijk om de dialoog te zoeken in zoveel formaliteiten. Toch gaan we die uitdaging altijd aan.

Trusted partners van de overheid

Laatst sprak ik met een ambtenaar die aangaf dat beleid niet meer achter een bureau wordt gemaakt. We spraken over een groot infrastructureel project en hij zei: "Het heeft weinig zin om het contract van 1994 er nog eens op na te slaan." Zo denk ik er ook over. Liever zijn we trusted partners die inzetten op de dialoog en op de relatie. Als partner geven we ook de voorkeur aan raamovereenkomsten met tussentijdse evaluaties in plaats van langdurige en formalistische trajecten. Ik begrijp dat dit niet in elk traject kan - in een samenwerking van pakweg 15 jaar is dat immers lastig - maar bij grote aanbestedingen wordt het door het formele contractuele karakter wel al snel een kwestie van grammaticale interpretatie. Waarom kijken we niet breder en met meer vertouwen?

Wie is de klant?

Natuurlijk heb ik ook punten ter verbetering op sommige trajecten die we met de overheid zijn aangegaan. En dat gaat over eigenaarschap. Soms wordt een belangrijke taak uitbesteed aan een ZZP’er. Door de vele jobrotaties bij de overheid stellen wij ons wel eens de vraag: wie is nu eigenlijk onze klant? Investeren in een relatie, wederzijds vertouwen en begrip voor elkaar: dat is echt belangrijk. Het gaat om samen oprecht een partnership aan te willen gaan.

 

Godert van der Poel

CFO Siemens Nederland

Jan de Vries

Directeur ActiZ

Joost van Keulen

Wethouder in Groningen

Paul 't Hart

Hoogleraar bestuurskunde en schrijver van het essay Ambtelijk Vakmanschap 3.0

Freek Peters

Hoogleraar contextueel leiderschap en partner organisatieadviesbureau De Galan Groep

Marlies van den Hende

Directeur bij de gemeente Schiedam