Peer to Peer Advies: ambtenaar 3.0

Ontdek je ondernemerskwaliteiten met een adviesopdracht buiten de overheid

Peer to Peer Advies is een programma voor professionals die werken binnen de publieke sector. Je verricht een opdracht in het bedrijfsleven of een ideële organisatie op een voor jou onbekend terrein. Dit maakt dat je op je persoonlijke kwaliteiten moet vertrouwen en dat je de nodige creativiteit aan de dag zult moeten leggen. Je krijgt alle tools die je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Je leert zaken als je profileren, netwerken, creativiteit stimuleren, managen van jezelf en je klant, invloed uitoefenen en personal branding. Je leert van en met elkaar door concrete situaties die ontstaan tijdens het uitvoeren van de opdracht. Het ervaren gaat altijd vooraf aan de analyse en reflectie. (Leer)ervaringen worden hierbij op meerdere manieren vooraf gestuurd en achteraf vastgelegd.

Action learning

Concreet ga je In het programma Peer to Peer Advies samen met een andere deelnemer op pad om een adviesklus buiten de overheid te klaren. Zo leer je vooral uit de praktijk. Dit wordt ook wel action learning genoemd. Je ervaart daarbij hoe je, in een nieuwe omgeving op een onbekend kennisgebied, kan interveniëren zonder inhoudelijke kennis of formele positie. Daarnaast leer je hoe je een klantrelatie stuurt en kan beïnvloeden. Ieder adviestraject is anders en het verloop laat zich maar gedeeltelijk voorspellen. Natuurlijk word je daar bij geholpen door middel van een 4-daags trainingsprogramma dat je benut voor voorbereiding en voor reflectie. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door Revans en Argyris. Het is een antwoord op de zich steeds sneller opvolgende veranderingen en complexiteiten van de huidige werkomgeving. De gedachte is dat leren en werken gelijk opgaat, zodat kennis direct toepasbaar is.

Succeservaring

Omdat je in de adviesrol niet kan terugvallen op je expertise en je interne netwerk en je ook geen formele positie hebt, ervaar je als deelnemer een grote mate van onzekerheid. Spannende momenten die je toch succesvol weet te managen, zorgen voor beter inzicht in het eigen kunnen en voor extra lef om ook de volgende uitdaging aan te gaan. Succeservaringen aan het begin van het traject zorgen voor een groter leerrendement over het gehele traject.

Doelstelling

 • Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap, klantgerichtheid, regie, ondernemerschap, flexibiliteit, creativiteit en resultaatgerichtheid
 • Bewustwording van kwaliteiten om je referentiekader aan te passen

Voor wie?

 • Voor ervaren professionals bij de overheid
 • Realiseer dat je eigenaar bent van je eigen adviestraject. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee richting de opdrachtgever, je collega-deelnemers én jezelf
 • Je hebt een hbo- of universitaire studie gedaan

 

In de praktijk

Concreet

 • Je verricht samen met een collega-deelnemer een externe adviesopdracht
 • Je volgt daarnaast een intensief trainingsprogramma van 3 leerblokken van in totaal 4 dagen
 • Aan de adviesopdracht besteed je 40 uur
 • Het programma duurt 5 maanden
 • Intakegesprek voorafgaand aan de opdracht
 • Feedback van de cursisten, trainer en opdrachtgever op de kwaliteit van je advies
 • Deelnamekosten: € 2.750 (exclusief € 475 verbijfskosten).

Data

Dit programma wordt als gesloten activiteit (incompany) en als open activiteit aangeboden. Wil je op individuele basis deelnemen? Kijk dan naar de regionale programma's in Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Nederland en Utrecht.

Factsheet

Download de factsheet voor P2P Noord-Holland

Download de facstheet voor P2P Zuid-Holland

Download de factsheet voor P2P Brabant

Download de facstheet voor P2P Utrecht

In het nieuws

Artikel Peer to Peer in het Financieele Dagblad (12 januari 2014)

Artikel Binnenlands Bestuur (20 september 2016)

Referenties

PepsiCo

Adviseer PepsiCo hoe zij het waterverbruik in de chipsfabriek in Broek op Langedijk kan verlagen. Kijk daarbij naar de fabriek van PepsiCo in het Verenigd Koninkrijk.

UTZ

Hoe adviseer jij dit fairtrade keurmerk voor thee, koffie en chocolade, over hoe zij hun potentieel aan vrijwilligers het beste kunnen activeren en structureel inzetten?

T-Minus

Hoe moet deze raketbouwer volgens jou zakendoen in Brazilië op het gebied van wetgeving, cultuur, ondersteuning van de overheid en lessons learned?

Abbey Games

Weg met ondemocratische managementstructuren. Adviseer over een nieuw besturingsmodel a la Semco, Valve en Morning Star dat past bij deze gameontwikkelaar en de Nederlandse context.

NFU

Hoe kan het werkgeverschap van 23 transplantatiecoördinatoren verdeeld over 7 universitair medische centra ingericht worden?

Triodos Bank

is er aan de ‘uitleenkant’ van de markt behoefte om senioren tegen financiële voorwaarden in staat te stellen de overwaarde van hun huis te verzilveren voor zorg?

Duinwaterbedrijf PWN

Hoe kan er tot een oplossing worde gekomen rondom de afschotproblematiek in de Kennemmerduinen?

Triversum

Onderzoek voor jeugdzorginstelling Triversum de voor- en nadelen strategische samenwerking met ‘X’ en ‘Y’.

ANWB

Hoe moet de ANWB gemeenten benaderen  om een concept van privé-oplaadpalen voor elektrisch rijden een kans te geven?

DEEN Supermarkten

Hoe kan DEEN Supermarkten bijdragen aan het terugdringen bovenmatig alcoholgebruik door jongeren?

Philips

Kijk voor de fabriek in Drachten (2000 fte) waar winst valt te behalen bij de onderlinge samenwerking van de onderdelen R&D en Productie

Hogeschool InHolland

Organiseer de feedback vanuit het werkveld op de plannen voor de besteding van € 1,2 miljoen aan extra onderzoeksgeld voor de lectoraten binnen het  domein Onderwijs.

"Normaal is de minister verantwoordelijk voor wat we doen, nu voelde het echt als ‘eigen baas’. De SZW-pet ging af."

Petra van Golen, Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

"Vakinhoudelijk kun je je blijven ontwikkelen en dat moet je ook doen. Maar daarmee ben je er niet. Als landschapsarchitect heb ik veel te maken met ondernemers en bewoners. En er is echt veel commentaar op de gemeente. Er is een onderliggend gevoel bij burgers in Zoetermeer dat ze niet serieus worden genomen. Dat er geen interesse is. Het wordt dus steeds belangrijker om burgers mee te nemen in het proces."

Arnout Kruijshaar, landschapsarchitect gemeente Zoetermeer

"Makelaars zeggen over huizen dat drie zaken de waarde bepalen: locatie, locatie, locatie. Ik besef nu echt dat het bij goed adviseurschap gaat om: relatie, relatie, relatie. Maar had nog wel wat oefening nodig."

Mark de Gruijter, inkoopcoördinator Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland


De combinatie van het adviestraject bij een slim technisch bedrijf en een praktisch trainingsprogramma was erg leerzaam voor mij. De vertaalslag naar mijn eigen werkpraktijk bij de overheid was nooit ver weg. Veel nieuwe dingen bleek ik gewoon te kunnen, terwijl de relatie opdrachtgever-adviseur mij ook dwong om te experimenteren met gedrag dat ik spannend vond. Ik ben nu nog meer ambtenaar 3.0!

Ina Roelfs, projectleider programma Fietsen, provincie Drenthe

"Toen ik de opdracht van NXP las, ben ik eigenlijk heel intuïtief te werk gegaan. Voelt dit goed? Als ik ook maar 1% van de inhoud van de onderwerpen van NXP 'raak', dan is dat al veel. Ik leerde in het programma om veel meer vanuit mijn persoon en vanuit verwondering tot de kern te komen in plaats van vanuit inhoud. Dus gewoon heel authentiek, wat dicht bij mezelf ligt." 

Paul de Greef, inhoudsdeskundige, Gemeente Eindhoven

"Ik ben echt trots op hoe we het hebben afgerond, het rapport, de reacties en de recensies. De directie had het volledige management en middenkader uitgenodigd voor onze presentatie. Het was voor mij een prettige eyeopener dat ik als ambtenaar een adviseur kon zijn in zo’n commerciële omgeving." 

Tjitske Blaauw, beleidsmedewerker gemeente Alphen aan den Rijn