Trading Places: nieuw publiek leiderschap

Durf jij je (management)baan los te laten en een andere baan over te nemen?

Bij Trading Places gaan leren en presteren hand in hand. Trading Places is een ontwikkelprogramma voor ervaren managers. Je ruilt voor 3 tot 6 maanden van baan met een andere manager die aan het programma deelneemt. Je bent in die periode tevens elkaars coach. Daarnaast volg je een intensief trainingsprogramma. Je leert samen van de opgedane ervaringen. Je besteedt aandacht aan je eigen leerdoelen, je doet nieuwe managementvaardigheden op en versterkt je netwerk. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: profileren en verbinding maken, organisatie-analyse, verandermanagement, weerstanden herkennen en overwinnen en (zelf)sturing. Je geeft zelf aan wat jouw interesse heeft. Wij zorgen er voor dat je op een plek komt die recht doet aan jouw ontwikkelvraag.

Snel resultaten behalen op basis van goede relaties

Als deelnemer kom je in een nieuwe omgeving waar je je weg moet zien te vinden. Dit vraagt dat je je gedrag snel kan aanpassen en goed kan omgaan met verandering. Je wordt alleen succesvol als je meteen handelt. De managementwissel is bewust kort zodat je als deelnemer meteen aan de bak moet. Als je niets onderneemt, gebeurt er ook weinig. Je komt niet voor het managen van de going concern, maar je krijgt een managementopdracht die je dwingt om snel en pro-actief aan de slag te gaan. Er moet een concreet resultaat worden behaald dat ook in een interim-opdracht wordt vastgelegd. Omdat je geen formele positie inkleedt en niet kan terugvallen op je expertise en netwerk moet je op basis van goodwill zaken gedaan krijgen. Dit vraagt om het vermogen om relaties en samenwerking aan te gaan en om informeel te kunnen sturen. Naast interim-manager ben je als deelnemer ook ‘antropoloog’. Je kijkt met een frisse blik naar de organisatie waar je je tijdelijk manager bent. Hiervan kan deze organisatie profiteren. Het leerproces werkt dus twee kanten op. Door als manager van baan te wisselen creëer je een leeromgeving waarin je de kwaliteiten van het nieuwe publieke leiderschap moeten laten zien.

Doelstellingen

  • Stimuleren van nieuw publiek leiderschap, initiatief, creativiteit, flexibilteit, relatiegerichtheid, resutaatgerichtheid en ondernemerschap
  • Bewustwording van kwaliteiten
  • Geeft inzicht in persoonlijke wensen

Voor wie?

  • Ben je flexibel, nieuwsgierig en heb je lef? Trading Places is een ontwikkelprogramma voor ervaren managers die de basis van hun vak beheersen én die zich willen blijven ontwikkelen. De basis van het managementvak wordt bekend verondersteld
  • Je hebt een hbo- of universitaire studie gedaan

Concreet

  • Je ruilt voor 3 tot 6 maanden van baan
  • Je volgt een intensief trainingsprogramma van 3 leerblokken van in totaal 5 dagen
  • Het programma duurt 7 maanden
  • Deelnamekosten: € 3.250,- (exclusief verblijfkosten)

Data

Dit programma wordt als gesloten activiteit (incompany) en als open activiteit aangeboden. Informeer naar de data als je op inidividuele basis wilt delenemen.

Factsheet

Download de factsheet

Download de factsheet voor ketenorganisaties in het fysieke domein (i.s.m. Rijkswaterstaat)

Download de facstheet voor organisaties in de veligheidsketen (i.s.m. Ministerie van Justitie en Veiligheid)

"Ben ik in staat om te werken in een totaal andere omgeving, binnen een andere cultuur, met een andere dynamiek?"

Theo van Oerle, provincie Noord-Brabant

"Wat kan ik hier bijdragen vanuit mijn totaal andere achtergrond?" 

Wim Roest, Raad voor de Kinderbescherming