Trading Places

Ontwikkelprogramma voor leidinggevenden in het publieke domein
Wat is jouw managementervaring waard? Wel eens overwogen elders leiding te geven? Om zo je repertoire te vergroten en je profiel te versterken? Trading Places is een uitdagend leer- en werktraject voor leidinggevenden in het publieke domein.
Onze partners
Samen met onze programmapartners zoals Rijkswaterstaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid maken we tijdelijke wissels mogelijk van managementfuncties binnen toonaangevende organisaties in het publieke domein.
'Het levert je heel veel inzichten in je functie, organisatie en eigen functioneren op. Bovendien bood het mij de gelegenheid om van binnenuit kennis te maken met de complexiteit van de gemeentelijke organisatie en daar tijdelijk onderdeel van te zijn.'

Peter Visscher - Zorgmanager bij Kwintes
Trading Places in een notendop
Even helemaal uit je comfort zone en opnieuw ontdekken wat je waard bent als manager. Daar draait het om in Trading Places.
Managementwissel
Je ruilt voor een half jaar van baan met een andere leidinggevende die aan het programma deelneemt en keert met nieuwe kennis en ervaring terug in je huidige baan.
Trainingsprogramma
Tijdens de managementruil word je begeleid en volg je een trainingsprogramma. De inzichten die dit oplevert pas je toe in de dagelijkse praktijk van je interimklus.
Mensgericht leidinggeven
Het leer- en werktraject Trading Places sluit goed aan bij organisaties die meer teamgericht willen gaan werken en waarin van managers verwacht wordt dat ze meer aansturen op ontwikkeling van medewerkers, verbetering van samenwerking, en meer zelfsturing. In een nieuwe context dwingt het leidinggevenden iets met deze kwaliteiten te doen daar waar ze dat vanuit hun bestaande situatie vaak nauwelijks lukt.
Uit je comfortzone
Je gaat het matchingsproces aan zonder dat van tevoren vaststaat met welke andere deelnemer je van functie ruilt. Het idee dat je wisselt binnen je eigen kennisgebied wordt bewust losgelaten. Zo zijn vraag en aanbod van ruilfuncties altijd in balans.
Uit welke programma's kun je kiezen?
Hieronder zie je de lopende programma's. Maar je kunt ook bij ons terecht voor een traject op maat. Dan gaan we samen met jou kijken wat mogelijk is.

Publieke sector
Tijdelijk werken bij een heel ander onderdeel van de publieke sector? Kies je bewust voor een andere organisatie binnen de keten of juist daarbuiten? The Curious Network werkt al jaren samen met mooie organisaties in het publieke domein. Als initiatiefnemer is ook Rijkswaterstaat weer van de partij.

Eerstvolgende ruilperiode: 1 november 2022 t/m 30 april 2023


Rijksoverheid
Wel eens overwogen op een andere plek binnen het Rijk of een zbo leiding te geven? Om zo je management-repertoire te vergroten en je profiel te verbreden. Maar ook om door een tijdelijke functieruil de overheid te verbinden en zo beter te maken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is onze partner bij dit programma.

Eerstvolgende ruilperiode: 1 februari 2022 t/m 30 juni 2022

Ruilen in de praktijk
1-op-1 wissels komen het meest voor. Maar ook een wissel tussen drie of zelfs meer organisaties is mogelijk. Je keert na de ruilperiode altijd weer terug naar je eigen baan.
In dit voorbeeld ruilden een Clustermanager van de Brandweer Amsterdam-Amstelland en een Afdelingsmanager Jeugd en Gezondheidszorg van de Gemeente Den Haag tijdelijk van baan.
Aanpak Huiselijk Geweld
Investeren in je eigen ontwikkeling én meewerken aan de bestrijding van een maatschappelijk probleem.
Met het programma Trading Places neemt de Politie Rotterdam het initiatief om het netwerk van organisaties die betrokken zijn in de problematiek van huiselijk geweld en stalking te versterken. Het programma realiseert een tijdelijke ruil van leidinggevenden en vergroot daardoor het inzicht in elkaars organisatie en werkwijzen. Daarnaast werken de leidinggevenden in een actie-onderzoek gezamenlijk om de problematiek van huiselijk geweld in de keten aan te pakken.
Meest gestelde vragen
Alle vragen en antwoorden over het Trading Places programma overzichtelijk op een rijtje.
Hoe weet ik of het iets voor mij is?
Het programma is ontwikkeld voor middenmanagers: de ruggengraat van organisaties.
We hanteren de volgende criteria:

 • Je bent een ervaren staf- of lijnmanager die hiërarchisch leiding geeft;
 • In je huidige leidinggevende rol heb je een span of control van circa 10-25 professionals, of 35-150 uitvoerende medewerkers, inclusief een tussenlaag met teamleiders of coördinatoren;
 • Je hebt een hbo of universitaire studie afgerond.
Wat levert het mij op?
 • Stevigheid en vertrouwen om als leidinggevende te kunnen werken in andersoortige organisaties
 • Focus op hoe je als leidinggevende verder wilt
 • Uitbreiding van je managementrepertoire
 • Ervaring in hoe andere organisatie denken en werken;
 • Een groter netwerk, nuttige contacten
 • Energie en nieuwe ideeën voor je huidige functie
 • Je CV uitbreiden met ervaring buiten je eigen organisatie
 • De kans om een managementfunctie uit te voeren waar je op grond van je CV minder snel toegang toe hebt.
Hoe lang duurt het programma?
Het leer- en werktraject Trading Places bestaat uit drie onderdelen:

 • Managementruil van circa 6 maanden
 • Vier trainingsdagen verdeeld over 3 trainingsblokken (4 dagen)
 • online intervisie (1x 2 uur)
 • Meet ups voor uitwisseling
Hoe ziet het trainingsprogramma eruit?
Tijdens de managementruil word je begeleid en volg je een trainingsprogramma met verschillende onderdelen.

Intakegesprek
Er vindt een gesprek plaats met jou en je leidinggevende. Jij en jouw leidinggevende worden voorbereid op jullie rol van deelnemer en opdrachtgever én we bespreken de verwachtingen en gewenste resultaten.

Training 1
Tijdens een tweedaagse bijeenkomst komen de managementwissels tot stand. Je maakt kennis met de andere leidinggevenden en kiest daaruit een passende ruilpartner. Uiteraard begeleiden we jou in dit proces. Verder bereid je je voor op een startgesprek met je opdrachtgever, jouw toekomstige baas. Twee weken later start je in je nieuwe baan.

Startgesprek

Na afronding van de training heb je een startgesprek met je opdrachtgever met als doel de functiewissel definitief te maken. Je maakt op basis van dit gesprek een opdrachtbevestiging waarbij de opdracht, de inzet, en de beoogde resultaten worden vastgelegd.

Intervisie (online)
Tijdens de (begeleide) intervisie bespreek je in kleine groepen uitdagende vraagstukken uit jullie praktijk. Je analyseert deze gezamenlijk en krijgt advies en feedback.

Training 2

Halverwege, na drie maanden, komen de deelnemers van het programma bij elkaar om ervaringen en vragen uit te wisselen. Daarnaast besteden we aandacht aan de tussenevaluatie die je met jouw opdrachtgever hebt gehad.

Intervisie (online)
Tussen de tweede en laatste groepsbijeenkomst neem je deel aan de tweede online intervisiebijeenkomst.

Training 3
Je managementruil is afgerond en je hebt een eindevaluatie met je opdrachtgever uitgevoerd. Tijdens de bijeenkomst presenteer je de opbrengsten en resultaten. Maar we kijken ook vooruit en naar hoe jij je nieuwe ideeën en ambities gaat realiseren.
Welke datums moet ik vrijhouden voor de trainingen en bijeenkomsten?
Elk voorjaar en elk najaar starten er nieuwe programma's

Programma Publieke Sector 2022

 • Ruilperiode: 1 november 2022 t/m 30 april 2023.
 • Training 1: 29 en 30 september 2022 (2 dagen)
 • Intervisie: 12 januari 2023 (online)
 • Training 2: 16 februari 2023 (ochtend dag)
 • Training 3: 1 mei 2023 (1 dag)
 • 3x meet ups (korte online bijeenkomsten van een uur)
Uiterste aanmelddatum: 1 september 2022
Komt er wel een goede manager op mijn werkplek?
In het programma bepaal je zelf met wie je ruilt. Wij begeleiden het matchingsproces maar koppelen geen deelnemers direct aan elkaar. Nadat de wissels tot stand zijn gekomen, heeft iedere deelnemer een startgesprek bij zijn opdrachtgever. De ontvangende organisatie bepaalt dus of de ruilmanager 'goed genoeg' is en of de ruil definitief doorgaat. Zo houdt jouw organisatie zelf grip op de kwaliteit, waarbij jij de voorselectie doet.
Hoe zit het met de reistijd?
We streven ernaar dat je nieuwe werkplek niet meer dan één uur reisafstand vraagt.
Wat zijn de deelnamekosten?
De deelnamekosten bedragen € 3.825. De verblijfskosten voor de 4 trainingsdagen bedragen € 525. De deelname is vrijgesteld van btw.

Hoe meld ik me aan?
Voor deelname aan het programma voor de Publieke Sector kun je tot 1 september 2022 aanmelden door een mailtje sturen. We nemen dan binnen 1 werkdag contact met je op.
Meer weten?
Bel of mail me gerust.
Arjen Kaarsemaker
Managing Partner
+316 55 39 59 38
info@thecuriousnetwork.nl